Desfasurare Ziua 1 19.03.2011 :
Istorie 1985 : Ronald Regan desfasoara operatiunea Ghost Raider impotriva Libiei si a lui Gaddafi.
Istorie recenta - totul a pornit acum cateva luni cand poporul revoltat printr-un gup de insurgenti si revolutionari s-au unit impotriva regimului dictatorial a lui Gaddafi.
Acum cateva zile : Un avion al rebelilor care survola Benghazi a fost doborât de armata lui Gaddafi, a povestit un purtător de cuvânt al opozanţilor. Asta după ce iniţial s-a crezut că fusese trimis de guvernul libian pentru a bombarda oraşul.
Dar asaltul regimului Gaddafi nu se rezumă la Benghazi. Au început luptele şi la Zenten. Tancurile se apropie de oraşul controlat de rebeli.
Sute de civili au început să fugă din calea masacrului, spre zone mai sigure de la graniţa cu Egipt. ONU se aşteaptă la cel puţin 200.000 de refugiaţi numai din Benghazi.
Explozii puternice au fost auzite vineri în centrul capitalei libiene, Tripoli, după ce ministrul de externe a anunţat o încetare imediată a focului. Martori şi jurnalişti aflaţi în capitala libiană au auzit şase sau opt deflagraţii.
O posibilă intervenţie militară în spaţiul aerian din Libia ar putea ave loc în câteva ore. ONU a aprobat o intervenţie militară. NATO nu are voie să intervină şi terestru, dar poate distruge din aer ţintele de la sol.
Agenţia Reuters anunţa că un atac militar asupra Libiei este iminent şi se va desfăşura în trei etape. Iniţial, vor ataca, pe rând, Franţa, Marea Britanie şi Canada. Apoi, vor intra în luptă şi SUA. În ultima etapă intră în luptă ţările arabe.
Despre Gaddafi :
OBIECTIV :
În primă fază raidurile ar viza distrugerea apărării antiaeriene a Libiei, centrele de comandament şi aeroporturile, pentru a opri avioanele la sol. Concomitent ar putea fi declanşat şi războiul electronic, care ar presupune neutralizarea sistemelor radar libiene şi bruiarea comunicaţiilor între forţele din câmpul de luptă şi regimul Gaddafi.
Dacă nici raidurile asupra bazelor militare nu vor avea efect, s-ar putea ajunge până la atacarea directă a buncărului în care se află Muammar Gaddafi.Tarile care vor participa la razboi : 18-19.03.2011
FORTE ARMATE -efective :
1. Franta (liderul armatei) 20 de avioane avioane de luptă Rafale aparţinând armatei franceze survolează întreg teritoriul libian în misiuni de recunoaştere.
Portavionul Charles de Gaulle ancorat la Toulon va porni duminica spre Libia.
Franţa dispune de aproximativ 100 de avioane de vânătoare, în special Rafale şi Mirage 2000, precum şi de avioane de supraveghere Awacs. Un portelicopter Mistral a fost recent trimis în zonă. Bazele aeriene Solenzara din Corsica şi N'Djamena din Ciad sunt în alertă şi ar putea servi ca punct de întâlnire. Portavionul Charles de Gaulle, care se află în prezent la Toulon (în sudul Franţei), va pleca duminică spre Libia
2. Canada va trimite în Libia şase avioane de vânătoare de tip CF-18,Între 120 şi 200 de soldaţi vor însoţi avioanele CF-18 (echivalentul canadian al aparatului F-18 american) -blocada maritima a Libiei
3. Marea Britanie avioane Tornado şi Eurofighter, precum şi avioane de supraveghere Nimrod.Armele de mare precizie ale avioanelor Tornado pot fi folosite pentru slăbirea bazelor de la sol, ca sisteme antiaeriene, sau pentru a împiedica trupele libiene să atace forţele rebele.
"Cu Naţiunile Unite în spatele nostru, cu legalitatea evidentă a acestei acţiuni şi cu ţări din regiune care ne susţin, este corect să acţionăm.
4. Norvegia"Am decis să contribuim la operaţiune. Dar este prea devreme pentru a spune în ce mod", a declarat ea. "Este rezonabil să trimitem mijloace aeriene".Trimiterea de avioane de luptă F-16 norvegiene "este o posibilitate. Dar o mare operaţiune umanitară va fi de asemenea înfiinţată.
5. Danemarca trimiterea unei contribuţii care să includă avioane de luptă F-16, a anunţat ministrul de Externe, Lene Espersen.
6. Polonia -Varşovia : "Suntem pregătiţi să ajutăm cu avioanele noastre de transport.
7. Qatarul şi Emiratele Arabe Unite vor participa, în baza mandatului ONU, la operaţiuni militare comune împotriva regimului libian condus de colonelul Muammar Kadhafi, a declarat, joi, un diplomat acreditat la Naţiunile Unite.
Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, după trei zile de negocieri, o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi, deschizând calea unor raiduri aeriene în Libia.
8.Italia - avioane de recunoastere si baze militare pentru actiuni.
9. SUA - NU vor interveni aerian, ci vor lansa rachete Tomohawk de pe două distrugătoare capabile să lanseze rachete, Barry şi Stout. Amândouă sunt echipate cu rachete de croazieră Tomahawks.
-3 submarine americane
10.Belgia s-a declarat pregătită să participe, evocând posibilitatea de a trimite "patru dintre cele şase" avioane F-16.
11. SPANIA
Spania oferă un avion de realimentare şi patru avioane de luptă F-18 care vor fi trimise în Italia.
LIBIA - Cu toate că este slăbit, Gaddafi s-ar putea baza pe loialitatea a 10.000-12.000 de militari, fără a uita mercenarii africani, rachetele sol-aer, tancurile şi piesele de artilerie."Dacă lumea şi-a ieşit din minţi, vom fi noi şi la fel. Vom riposta, le vom transforma viaţa într-un infern", a declarat colonelul Gaddafi
19.03.2011 DIMINEATA : Zeci de oameni au murit numai în Misrata, unde forţele lui Gaddafi au folosit artileria grea împotriva rebelilor. Zone întregi ale oraşului au fost cuprinse de flăcări, iar violenţele au continuat ore întregi după declararea armistiţiului. Martorii citaţi de CNN susţin că cel puţin 26 de oameni au murit în urma atacurilor, dar că în cele din urmă rebelii au reuşit să alunge armata din oraş.
Locuitorii din Benghazi, fieful opoziţiei libiene, rămân în alertă maximă, sub ameninţarea unui asalt iminent. Guvernul libian susţine că a încetat atacurile asupra rebelilor şi cere prezenţa observatorilor străini în Libia. Sâmbătă dimineaţă, un avion de luptă care survola oraşul a fost doborât de rebeli. La scurt timp, rebelii au anunţat că armata a asediat oraşul, fapt confirmat şi de un corespondent BBC la Benghazi.
Liderul libian Muammar Gaddafi a avertizat Parisul, Londra şi ONU că vor regreta orice intervenţie în afacerile interne ale Libiei, a anunţat un purtător de cuvânt al regimului. Avertismentul liderului libian vine înaintea summitului de la Paris.
19.03.2011 DUPAMIAZA :În jurul orei 14, au dat startul discuţiilor informale preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul britanic David Cameron şi secretarul american de Stat Hillary Clinton. Cei trei s-au întâlnit la Paris pentru a discuta în spatele uşilor închise strategia pentru Libia.Ceilalti aliati intra in discutii , Germania nu va participa militar. Discurs a lui Sarkozy si Hillary Clinton.La mai puţin de 48 de ore de la adoptarea rezoluţiei ONU, a început războiul în Libia. Franţa a fost prima ţară care a trimis avioane de recunoaştere în spaţiul libian, după ce în cursul dimineţii s-au înregistrat noi confruntări violente în oraşul Benghazi, controlat de rebeli.
-Ministerul francez al Apărării a anunţat că 20 de avioane au intrat în misiune în Libia
-Avioane canadiene au plecat spre o bază militară din Italia şi sunt pregătite să ia parte la operaţiunea aeriană din Libia.
- Operaţiunile franceze se concentrează pe un perimetru de 100 - 150 de kilometri în jurul oraşului libian Benghazi. "O primă ţintă a fost distrusă" un vehicul militar libanez.Atacul a avut loc la ora 18.45, ora României.
- Avioanele franceze au distrus patru tancuri libiene la sud-vest de Benghazi, relatează Al Jazeera.
19.03.2011 : SEARA : -Hugo Chavez: "Vor să pună mâna e petrolul libian, nu le pasă de vieţile oamenilor"
.
Operaţiunea Odyssey Dawn :
- SUA a lansat primele rachete în Libia 110 rachete Tomahawk au fost la lansate asupra obiectivelor din Libia.
- Ministerul britanic al Apărării a anunţat că un submarin britanic a lansat rachete Tomahawk asupra unor ţinte ale apărării antiaeriene libiene. De asemenea, ar fi fost bombardate conductele care alimentează cu combustibil oraşul Misrata, al treilea ca mărime din ţară.
- Un atac ce a provocat victime în rândul civililor, au fost distruse mai multe clădiri. Această agresiune barbarică asupra poporului nostru vine după ce noi am anunţat dezarmarea armatelor. - Mohammed Alzawi
NO COMMENT :
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu